NL EN

KINDERCAMPUS THEODOOR

Kindercampus Theodoor in Jette is een duurzaam, innovatief en veelzijdig nieuwbouwproject, dat verschillende functies onder één dak verenigt. Het project is ontworpen met een doordachte circulatie waarin elke functie zijn eigen toegang en routing heeft, terwijl interactie en samenwerking worden gestimuleerd. De campus is sterk verweven met haar omgeving en grenst aan een waardevol natuurgebied.
Het is een multifunctionele campus voor diverse doelgroepen en organisaties:
Een kinderdagverblijf van de VUB voor 120 tot 150 kinderen.
Een kleuter- en lagere school van het GO! voor 240 leerlingen.
Scoutslokalen voor de Faunaten van Brussels Open Scouting.
Kantoren voor het Huis van het Kind, inclusief gebruiksruimtes voor Kind & Gezin.
Kantoren voor het CAW.

Dankzij een slimme organisatie en ruimtelijke opzet kan elke doelgroep zijn eigen werking behouden zonder de andere te storen. Tegelijkertijd maakt de opbouw van het gebouw – als een netwerk van straten, pleinen en informele ontmoetingsplekken – een natuurlijke kruisbestuiving tussen gebruikers mogelijk.

De campus is strategisch ingebed in het bestaande talud en grenst aan de universiteits- en ziekenhuiscampus van de VUB, vlak naast het Laarbeekbos, een beschermd NATURA 2000-gebied. Door deze ligging en de natuurlijke glooiing van het terrein optimaal te benutten, werd een ontwerp gecreëerd dat zowel privacy biedt als de link met de omgeving versterkt.
In tegenstelling tot de eerder ‘betonnen’ universitaire campus, is dit project ontworpen met een sterke integratie van groen en licht.


De campus is ontworpen als een autoluwe site met het STOP-principe. Educatieve en interactieve speelelementen bevorderen natuurbeleving en milieubewustzijn bij kinderen. Aspecten zoals waterzuivering, wadi’s, biodiversiteit en fauna & flora werden geïntegreerd in het pedagogisch project van de school.
Bovendien is de campus niet enkel bedoeld voor de vaste gebruikers, maar ook toegankelijk voor de buurt, naschoolse opvang (IBO) en andere verenigingen uit de wijk.

Een holistische duurzaamheidsaanpak van het project wordt ondersteund door het gebruik van GRO, waarbij duurzaamheid veel verder gaat dan energie-efficiëntie met aandacht voor o.a.:
- Compacte gebouwstructuur met flexibele invulling.
- Daken als groendaken en speeldaken om de impact op de grond te minimaliseren.
- Gebruik van streekeigen, gemoduleerde, gerecycleerde en ecolabel-gecertificeerde materialen.
- Strikte afvalbeheerregels op de werf om materiaalverliezen te beperken.
Het energieconcept steunt op een maximale reductie van de energievraag en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen:
- Geothermie (BEO-veld) met betonkernactivering zorgt voor verwarming en koeling.
- Inertie van het gebouw houdt de temperatuur op een passieve manier constant.
- Volledige recuperatie van regen- en grijswater, zonder verlies naar de riolering.
- 284 zonnepanelen op de niet-speeldaken.
- Doorgedreven isolatie en driedubbele beglazing maken het gebouw energieneutraal.

Kindercampus Theodoor is meer dan een school of een opvangplek: het is een levendige en duurzame leeromgeving waarin natuur, architectuur en educatie hand in hand gaan. Door slimme inplanting, een integrale duurzaamheidsaanpak en een sterke focus op interactie en samenwerking, biedt dit project een inspirerend kader voor kinderen, ouders en buurtbewoners.